lördag 29 september 2012

Morotskaka utan vete och mjölk

Morotskaka är ju bara så gott och det här blir en riktigt saftig och god morotskaka.
3 st ägg
3 dl socker
1 dl rismjöl 
1 dl majsmjöl
1 del lailas gula mjölmix
2 tsk vailjsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
0,5 tsk ingefära
1 nypa salt
0,5 msk fiberhusk
1,5 dl neutral olja (ex rapsolja eller solrosolja)
4,5 dl finrivna morötter

Sätt ugnen på 150 grader.

Blanda fiberhusk i ett glas med oljan och låt svälla 5-10 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätta olja och rivna morötter.
Använd en form med avtagbar botten. Smöra (med carlshamn mjölkfria margarin) och bröa med majsströbröd eller riven kokos.

Grädda i ca 1 h och 20 minuter i mitten av ugnen.

Frosting:

115 gram rumsvarmt Carlshamn mjölkfria margarin
ca 4,5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
skal av 1 lime
1-2 msk kokande vatten

Vispa smöret fluffigt och tillsätt florsocker, vaniljsocker och rivet skal av limen (tänk på att bara få med det gröna skalet, det vita kan göra frostingen besk). Avsluta med att hälla i vatten och ev färg. Vill du ha en lösare konsistens så häll i lite mer vatten.

fredag 28 september 2012

Flygande Jakob

Mattheo är inget stort fan av kyckling men just denna rätt går ganska bra. Det är även en maträtt som jag uppskattar väldigt mycket.


4 portioner

3 st kycklingfiléer
2 bananer
3 dl Oatlys iMat havregrädde 15%
1 dl chilisås
bacon
salt
peppar
vitlökspulver
Olja att steka i
(potatismjöl)


Sätt ugnen på 225 grader

Skär kycklingen i bitar och stek i oljan tillsammans med salt och kryddor.
Lägg de färdigstekta kycklingbitarna i en ugnsfast form. Skiva bananer och lägg på kycklingen.
(Vill du ha lite fastare sås kan du pudra över lite potatismjöl över kycklingen)
Blanda havregrädde och chilisås i en skål och häll över kyckling och bananer.
Sätt in i ugnen ca 20 minuter.

Strimla baconet och stek knaprigt i stekpannan. Tag ut kycklingen och strö över bacon.

Servera med ris.

(Vi brukar ha jordnötter i en skål på bordet som vi vuxna kan ha på vår flygande Jakob)

Korvgryta

Ibland är det svårt att få Mattheo att äta men den här grytan går nästan alltid hem. Den är gjord på Txistorra korv från scan, en mild och god korv som passar barn. Den är också fri från gluten, laktos, mjölk-, soja-, ägg- och ärtprotein.

Txistorrakorv: http://www.scan.se/produkter/6046/txistorra/604656/

4 portioner

3 stycken Txistorra korvar
1 gul lök
1 halv röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 paket krossade tomater
250 ml Oatlys imat havregrädde (1 pkt)
salt
peppar
timjan
olja att steka i


Hacka löken och skiva korven i "slantar". Fräs först löken i lite olja i stekpannan. Tillsätt korvslantarna. Tärna paprikan och lägg i stekpannan tillsammans med löken och korven.
Lägg i en pressad vitlöksklyfta. Låt allt steka en stund.
Häll i de krossade tomaterna och havregrädden, låt puttra en stund. Salta och krydda.

Servera med jasmineris


måndag 24 september 2012

Scones

Det här sconesreceptet är riktigt smarrigt. Vi brukar lyxa till med sconesfrukost på söndagar!

För 4 portioner

3 dl Oatlys havregrädde
100 g Carlshamns mejeri mjölkfritt smör
7-8 dl lailas gula mjölmix (utan vetestärkelse)
4 tsk bakpulver
1 tsk salt


Blanda mjölmix, bakpulver och salt i en bunke.
Låt margarinet bli mjukt och skär det i bitar och blanda ner det i mjölmixen.
Blanda ner havregrädden och rör ihop till en deg. Det blir hemskt kladdigt men klicka på smeten/degen på plåt (med bakplåtspapper), forma 4 runda kakor.

Grädda i 250 grader i ca 13-15 minuter.

Servera nygräddade och rykande varma! Mums! :)

söndag 23 september 2012

Mango- och jordgubbspaj utan vetemjöl och mjölk

Den här pajen är en riktig höjdare! Denna paj gjorde jag till Mattheos 2 årskalas, serverade med Oatlys vaniljvisp. Mums!!

4 portioner

200 g fryst mango
200g frysta jordgubbar
1 lime (funkar bra att vara utan också)
100 gram carlshamns mjölkfria margarin
1 dl kokos (går bra utan)
1,5 dl lailas gula mjölmix (utan vetestärkelse)
1,5 dl havregryn
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 200 grader


Lägg mango och jordgubbar i en pajform, riv av skalet på limen över mangon och jordgubbarna, strö på hälften av kokosen.
Smält margarinet, blanda mjölmix, havregryn, kokos, socker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och rör ner margariner.


Grädda i ugnen i ca 25 minuter.


Servera med Oatys vaniljvisp eller Oatlys vaniljglass.

Havrekakor

200 g Carlshamn mjölkfria margarin
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
6 dl havregryn
2 dl lailas gula mjölmix (utan vetestärkelse)

Sätt på ugnen på 200 grader

Skär smöret i bitar och lägg i en bunke och låt smöret bli mjukt. Häll i socker. Rör ihop med en elvisp. Tillsätt hjortronsalt, rör ihop. Tillsätt havregryn och mjölmix och rör ihop till en smulig smet, använd elvispen.

Rulla små bollar och lägg på en plåt, tryck ut bollen med handflata till en rund kaka.

Grädda i 10-12 minuter