lördag 22 december 2012

Julgryta utan mjölk

När man har tröttnat på julbordets alla rester så kan man laga denna goda gryta med julens smaker.

4 port

500 g fläskfilé (då Mattheo älskar korv har jag även gjort denna gryta med Bratwurst, funkade bra)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Carlshamns mjölkfria margarin att steka i.

1/2 purjolök
2,5 dl iMat Oatly havregrädde 13%
1/2 buljong
1,5 krm malen ingefära
1,5 krm malen kanel
salt
1/2 russin

Skär köttet i skivor och bryn tillsammans salt och peppar i det mjölkfria margarinet. Ta upp köttet
och lägg åt sidan. Skär purjolöken i bitar och fräs den i mjölkfritt margarin. Häll i havregrädden buljong, ingefära och kanel. Salta efter smak. Låt puttra 5 minuter. Häll i russin och låt puttra ytterligare 2 minuter.

Servera med potatis och sallad.

Smaklig spis!

fredag 14 december 2012

Godaste julkolan med polkagrissmak utan mjölk

Idag gjorde jag den godaste sega kolan :) Hoppas att ni också tycker att den blir lika god!

75 g Carlshamns mjölkfria margarin
3 dl socker
5 dl Oatlys i mat havregrädde 13%
1,5 dl ljus sirap
2 nypor salt
5-6 droppar pepparmyntsarom
ca 1 dl krossade polkagrisar (jag använde mig av polkagriskäppar, de är hårda med mycket mintsmak)

Bland ihop alla ingredienser förutom pepparmyntsarom och krossade polkagrisar i en kastrull med tjock botten. Låt smeten koka ihop 30 min - 1 timme, beroende på hur vid kastrull du använder. Krossa polkagrisarna till det blir småsmuligt. När smeten börjar tjockna så gör ett kulprov för att se om smeten är lagom hård.  Alternativt använd en termometer. Smeten ska ligga mellan 120-130 grader. (Jag hällde upp min kolasmet när termometern stod på 127 grader. Blev lagom seg tycker jag.) När smeten börjar bli klar så häller du i pepparmyntsaromen.

Häll upp smeten på smörat eller oljat (använd en neutral olja utan smak) bakplåtspapper och stö över krossade polkagrisar innan kolan hinner stelna. Klipp eller skär till kolan i bitar, förvara i kylskåp.

tisdag 11 december 2012

Knäck utan mjölk med polkagris-, kardemumma- och bittermandelsmak.

Förvånansvärt god knäck!


2 dl Oatly imat havregrädde 13 %
2 dl sirap
2 dl strösocker

Smaksättning:
ca 1 dl krossade polkagrisar
2 droppar bittemandelarom
2 nypor kardemumma

Koka havregrädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull i ca 15-30 min beroende på hur vid kastrull du har eller använd termometer (ca 122-125 grader). Gör kulprov så du får den hårdhet på knäcken du vill ha. (Häll lite knäck i ett glas med iskallt vatten)

Häll sedan i smaksättningen och rör om. Fördela knäcksmeten i knäckformar. Låt stelna och förvara gärna i kyl.

måndag 10 december 2012

Kiviks nyponsoppa

I innehållsförteckningen på nyponsoppan från Kiviks musteri står att den innehåller E1442 det är ett förtjockningsmedel som kan komma från vete, majs eller potatis.

Jag mailade Kiviks produktionsansvarig och frågade vilken sort de använder och fick till svar att det är gjort på potatisstärkelse.

Så nu kan vi lägga till ännu en sak på listan över mat som Mattheo kan äta! Härligt!


lördag 8 december 2012

Vetefria pepparkakor

Gjorde dessa pepparkakor idag. Blev jättegoda! Använde lailas gula mjölmix att mjöla bordet med.


Ca 100 styck

150 g Carlshamns mjölkfria margarin
2,5 dl socker
0,5 dl sirap
0,5 msk ingefära
1 msk kanel
0,5 msk malda nejlikor
1, 5 tsk kardemumma
0,5 msk bikarboat
1dl vatten
8 dl naturligt glutenfritt mjöl (jag tog 2 dl rismjöl, 3 dl majsmjöl och 3 dl lailas gula mjölmix)

200-225 grader


Låt det mjölkfria margarinet bli rumsvarmt. Rör mjölkfritt margarin, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.

Rör sedan ner ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet.

Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i plastfolie.
Tag fram en bit i taget av degen och kavla pepparkaksdegen tunt på mjölat bakbord och tryck ut pepparkakor med mått. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugn ca 4-5 minuter

 Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.

tisdag 4 december 2012

Pepparkakssmakande julgodis

Ikväll när jag försökte få Mattheo att somna så började jag fundera lite på julgodis som jag skulle kunna göra och som Mattheo kan äta.

Och så kom jag på idén att göra små "praliner" med bas av chokladbollar.
Experimenterade ihop detta recept (nästa gång ska jag prova med krossade polkagrisar)

ca 30 st

100 g Carlshamn mjölkfria margarin
3 dl havregryn (använd ren havre om du är känslig, finns att köpa i mataffären)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1,5 msk kakao
1 msk kaffe
1 msk vatten
1 krm kanel
1 krm kardemumma
1 krm ingefära
1 krm mald nejlika
1 nypa salt

Blanda ihop allt väl och rulla till små bollar. Rulla i strössel och lägg i knäckformar alternativt ischokladformar. Ställ in i kylen och ta fram när det ska serveras.