söndag 3 februari 2013

Jordgubb- och ananastårta utan vete, ägg och mjölk

Hörröni, den här tårtan vart ju helt smarrig! Frisk och god smak!

Receptet hittade jag på mjölkfri.com men jag har ändrat om lite efter eget tycke.


Pajbotten:
150 g Carlshamns mjölkfria margarin
2,5 dl Lailas gula mjölmix
1 dl majsmjöl
0,5 dl socker
1 msk vaniljsocker

Lager 1: 
1 stor burk (ca 500 g) eller 3 små burkar krossad ananas (sockerlagen används också)
0,5 dl outspädd juice (jag använde Jo apelsin- ananas)
1 msk gelatinpulver
5 msk vatten

Lager 2: 
1 pkt frysta jordgubbar (225 g)
1,5 dl jordgubbssylt
1 dl Oatly exotisk havregurt (eller med smak av jordgubb)
1 msk gelatinpulver
5 msk vatten

Använd en form med löstagbar kant.
Gör såhär:
 
Pajbotten: Lägg det mjölkfria margarinet samt alla torra ingredienser i en matberedare och kör med kniven tills degen klumpar sig. Smöra botten på formen med löstagbar kant och tryck i degen så att det blir en jämn botten (obs! ingen deg på kanterna)

Grädda pajbotten i ugnen 200 grader i ca 25 minuter i neder delen av ugnen. Ta ut formen och låt den kallna. Klä formens kanter med plastfolie när formen är kall.

Lager 1: Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla i ett microtåligt glas. Häll ananasen och den outspädda juicen i matberedaren och gör med kniv till det blivit en jämn smet. Värm gelatinet i micron ca 20 sek till det smält, häll gelatinet i matberedaren och kör en liten stund till allt blandat sig.
Bred ut smeten på den kalla kakan och ställ in i kylen, vänta ca 15-20 minuter innan du påbörjar lager 2.

Lager 2:  Rör ut gelatinpulvret med vattnet och låt det svälla i ett microtåligt glas. Kör de tinade jordgubbarna i matberedaren med kniv. Häll i jordgubbssylten samt havregurten. Värm gelatinet i micron ca 20 sek till det smält, häll gelatinet i matberedaren och kör en liten stund till allt blandat sig. Ta ut kakan ur kylen och bred ut smeten ovanpå ananaslagret. Täck med plastfolie och ställ in i kylen till allt stelnar.

Garnera tårtan med frukt.

Tårtan kan med fördel göras dagen innan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar