onsdag 17 april 2013

Sockerkaka med hallon utan vete och ägg

En riktigt god sockerkaka som går att göra med diverse bär eller bara naturell! Jag har upptäckt att vetefria bakverk är godast med någon fyllning, blir extra saftigt då. Den blir inte lika fluffig som en med ägg och vete men lika god :)

Vi provocerar Mattheo med mjölk just nu som verkar gå bra. Så jag gjorde kakan med vanliga mjölkprodukter.

1,5 dl vatten
1 tsk fiber husk
2.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g valfritt margarin/smör (carlshamns mjölkfria margarin eller vanligt smör)
1 dl komjölk/ rismjölk/ havremjölk-grädde
1,5 dl majsmjöl
2 dl lailas gula mjölmix (naturligt glutenfritt)  
3,5 tsk bakpulver
1 st nypa salt
skal av 1 citron
1 näve frysta hallon 
 
Kokosflingor att använda som ströbröd

200 grader i 45 minuter

Häll vattnet i en kastrull och strö över fiber husken. Blanda ordentligt. Värm fiber husken och vattnet på spisen, rör om hela tiden så det inte klumpar sig. Vid första bubblan, ta av kastrullen från spisen. Fiber husken ska inte koka.
Vispa fiber huskblandningen, strösocker och vaniljsockret med en elvisp.
Smält smöret/margarinet. Häll ner smör och valfri mjölk i fiber husk och sockerblandningen.
Blanda majsmjöl och lailas gula mjölmix med bakpulver och salt och rör ner det i smeten.
Riv skalet av en citron och rör ner i smeten, häll i de frysta hallonen och rör runt.
Smöra och bröa sockerkaksformen med kokosflingor. Häll i smeten i formen och grädda i ugnen i ca 43-45 minuter

Låt kakan svalna en stund och vänd sedan upp den på ett fat.