Äta på restaurang

När man har många olika allergier blir man ju oerhört begränsad vad gäller restaurangbesök.

Men det finns några alternativ som fungerar för Mattheo utan (Mjölk), Ägg, Vete, Soja.
Hur det funkar för er beror ju på hur känslig man är för spår av... Man kan ju aldrig så noga veta hur de hanterar maten, vad som har stekts eller kokats i grytor och stekbord innan.

Vi frågar alltid om de friterar något annat i fritöserna (ex chicken nuggets som innehåller både vete och ägg) om vi beställer pommes frites. Än så länge har jag bara hittat McDonalds som friterar sin mat i olika oljor/fritöser av de kända hamburgekedjorna.

Asiatisk restaurang:

Vi brukar beställa stekt ris med kyckling och någon grönsak och vitlök + salt och peppar. (obs! ej ärtor) Kokt jasmineris och stekt kyckling fungerar också bra. Tänk på att fråga vilken olja de använder, vissa kök använder sig av jordnötsolja och sojaolja.

IKEA:

Mattheo kan äta deras ekologiska köttfärssås till det får Mattheo pommes frites. De har även glutenfria köttbullar som fungerar. Säg att du vill ha glutenfria köttbullar så fixar de det.


McDonalds:

McDonalds har vetestärkelse i sina glutenfria hamburgerbröd. Vi brukar beställa naturellt hamburgerkött utan bröd och till det pommes frites. Fungerar bra!


Pizzeria:

Många pizzerior har kebabkött som är fritt från soja, mjölk, ägg och gluten. Be att få läsa innehåll på deras kebabkött. Mattheo äter kebabkött med pommes, gurka och ketchup. (Utelämna såsen som oftast innehåller både ägg och mjölk) Även naturell hamburgare kan vara ett alternativ om de har detta men glöm inte att be att få läsa innehåll i produkterna. (Glöm inte att fråga vad de brukar steka på stekbordet om de har sådant, kanske kan de ta fram en stekpanna att steka köttet i)

2 kommentarer:

  1. Tack snälla för tipsen. Min son är bara två och är multiallergiker. Har inte vågat ge honom restaurangmat ännu pga hans ägg-, mjölk, vete-allergi. Kanske ingen ide innan äggallergin har gått ner? Har du några tips på reseföretag. Har ännu inte vågat resa med honom. Han har så många allergier att vi är rädda för vad som kan hända.

    SvaraRadera
  2. Vi har åkt flygplan några gånger, senast var till Los Angeles i somras. Jag ringde då och bad om att få specialmat till honom på flyget. Men det gick inte pga av olika allergier. Hade han haft gluten eller enbart mjölkallergi hade det gått att ordna. Istället möjliggjorde de att vi kunde ta med egen mat. De sa att det även kunde gå att ordna så att vi kunde värma om det gick på flyget.

    Vi packade en kylväska med två paket frusna grillkorvar som kylklampar. Sen tog vi med sådant som inte krävde uppvärmning men som han gillar. Riskakor och risbröd, skinka, tomat, gurka, olika frukter köttbullar, nachochips och drickor osv.

    Min erfaranhet är att man inte kan lita på någon. Jag har aldrig vågat lita på något eller någon när vi har rest utan jag har alltid med mig egen mat. Tycker han om burkmat så kan du ju ta med en sådana.

    Känner ni er obekväma eller osäkra så vänta med resandet till ni har kontroll över hur känslig han är osv.

    SvaraRadera