Veteallergi

Veteallergi och glutenintolerans är inte samma sak. Men det är något som folk ofta blandar ihop.

Skillnaden mellan glutenintolerans och veteproteinallergi är att i vete finns proteinet gluten men för en veteallergisk person är det inte gluten som man är allergisk mot utan det är andra proteiner som finns i vetemjöl som man inte tål. En veteproteinallergiker tål gluten.

Det är allergiantikroppar, så kallade IgE-antikroppar som ger den allergiska reaktionen på vete, man kan få eksem, utslag, magbesvär, andningsbesvär om man andas in vete i luften etc.
Glutenintolerans beror inte på IgE-antikroppar och ger inte en allergisk reaktion men gluten i maten för en glutenintolerant skadar slemhinnan i tarmen.

I många glutenfria produkter finns vetestärkelse. Vetestärkelsen ska vara så "ren" från gluten att en glutenintolerant kan äta men däremot kan en känslig veteproteinallergiker bli sjuk av vetestärkelsen i produkterna.

Vi undviker all vetestärkelse. Det finns färdigt glutenfritt bröd att köpa utan vetestärkelse men det har varit svårt att hitta. Vi köper "provena"som är fritt från gluten, mjölk, soja, ägg och vetestärkelse. www.provena.fi Detta bröd har vi hittills bara hittat på CityGross.

Exempel på vetestärkelsefria mjölmixer:
Det går bra att göra egna mjölmixer till Mattheo också. Några exempel på mjöler som går bra att baka med är: majsmjöl, rismjöl, potatismjöl, maizenamjöl (majsstärkelse), bovetemjöl. 

När man bakar vetefria bröd och kakor så kan de bli lite torra och tråkiga. Fiberhusk är en bra produkt som gör brödet och kakorna goda och saftiga plus att degen lättare håller samman och är enklare att arbeta. Fiber husk hittar man i gluten- allergihyllan i mataffären. Fiberhusk: http://www.lindroos.net/produkter/glutenfritt/fiberhusk

Mandelmjöl och kokosmjöl fungerar bra att baka med också. Jag har dock inte vågat ge Mattheo mandel ännu då vi inte vet om han är allergisk mot mandel.


Andra saker som veteproteinallergier bör se upp med:

  • Glukossirap, framställs av vete, majs eller potatis. Står det ingen parentes bakom glukossirapen så kan man ta för givet att det är gjort av vete. Är man osäker kan man ringa företaget och fråga, ibland stå det utskrivet på företagets hemsida. Ofta är det också en blandning av de alla. I princip allt godis innehåller glukossirap. Ekorrens ekologiska är ett märke som använder glukossirap av majs och har skrivit ut ursprung i ingredienslistan. Ekorrens ekologiska smågodis "syrliga godisar" och "vild bär" är vete-, mjölk-, och sojaprotein fria. Ekorrens ekologiska: http://www.sjolundagard.se/?page_id=1280
  • Glukos
  • Dextros, finns i charkprodukter, frysta potatisbullar, pommes frites etc
  • Maltodextrin Läs mer om dessa här: http://utanallt.blogspot.se/2010/05/nagra-rader-om-glukossirap.html
  • Vällingpulver, redda soppor, såser och stuvningar
  • Färdigmat, hel- eller halvfabrikat som pastarätter, panerade rätter och färdiga såser
  • Charkvaror som stångkorv, isterband, blodpudding och pölsa. Även andra korvar och leverpastej kan innehålla vetemjöl
  • Pasta
  • Müsli och flingor
  • Bröd
  • Couscous
  • Bulgur
  • Matvete
  • Vetemjöl
  • Rågsikt
  • Dinkel/dingelvete 
  • Durum/durumvete
  • Kamut
  • Emmer
  • Manitoba Cream
  • Grahamsmjöl
  • Mannagryn
  • Dinkelmannagryn
  • Vetekli
  • Kruskaklli
  • Dinkelris
  • Idealmjöl
  • Veteprotein
  • Vetefiber
  • Vetegroddar
  • Vetesirap
  • Vetestärkelse
  • Sojasås
  • Semolina
  • Ströbröd
Havrebaserade produkter så som havredryck/ havregrädde kan innehålla spår av veteprotein. Och bör undvikas om man är känslig. Vi tog bort all havredryck och använde havregrädde i maten. Nu har vi dock tagit bort alla havreprodukter och använder enbart sempers renhavre. Då Mattheo dagligen hade illröda svullna kinder samt ofta ont i magen. Nu när all havre är borta mår han mycket bättre. (Vi kan nu mer ersätta havregrädden i maten med vanlig mjölk/grädde) Mattheo får kalciumberikad risdryck att dricka till måltider.

Så här skriver Oatly själva: 

"Tål du inte gluten?
EU har regler för hur mycket gluten som får finnas i livsmedel för personer som inte tål gluten. Livsmedel som märkts ”glutenfri” får högst innehålla 20 mg gluten/kg livsmedel. Eftersom vi ställer särskilda krav på den havre vi köper in kan vi garantera att Oatlys produkter innehåller högst 100 mg gluten från vete, råg och korn. Om du har glutenintolerans, fråga din dietist om du kan äta produkter som innehåller maximalt 100 mg gluten per kg livsmedel.

OBS! Vid veteproteinallergi kan man reagera på ännu mindre mängder och på andra proteiner än gluten. Därför rekommenderar vi inte Oatlys produkter vid denna allergi.
*ppm = parts per million =mg/kg"


Oatlys hemsida

Mycket av de produkter som vänder sig till glutenintoleranta kan även veteproteinallergiker äta, så det kan vara bra att titta där men se upp för vetestärkelsen som finns i nästan alla glutenfria produkter, det finns ex några sorter som Mattheo kan äta i glutenhyllan men många produkter innehåller soja, guarkärnmjöl (E412) (och mjölk) och går därför bort så har man flera olika allergier så gäller det att man tittar och läser noga på alla innehållsdeklarationer.

Informationen till texten här har jag läst mig till i böcker, bloggar och genom egen erfarenhet.
http://utanallt.blogspot.se/
http://www.matnyttig.se/artiklar/17-allergi/23-veteallergi-och-glutenintolerans


Uppdaterad 12 januari 2014

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar